passo
“Su iç böbrek sağlığını koru”

“Su iç böbrek sağlığını koru”

Özel Park Hayat Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Şaban Can Gün FM’in konuğu oldu. Can tıp alanında büyük gelişmeler yaşandığını söyleyerek hastanelerinde son teknoloji uygulamaları ile hastalarına hizmet verdiklerini kaydetti. İlimizde böbrek taşı rahatsızlığının sık görüldüğünü kaydeden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Şaban Can, “Böbrek vücudumuzda yaklaşık 12 cm uzunluğunda, 6 cm genişliğinde ve 3 cm kalınlığında […]

Özel Park Hayat Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Şaban Can Gün FM’in konuğu oldu. Can tıp alanında büyük gelişmeler yaşandığını söyleyerek hastanelerinde son teknoloji uygulamaları ile hastalarına hizmet verdiklerini kaydetti.

İlimizde böbrek taşı rahatsızlığının sık görüldüğünü kaydeden Üroloji Uzmanı Op. Dr. Şaban Can, “Böbrek vücudumuzda yaklaşık 12 cm uzunluğunda, 6 cm genişliğinde ve 3 cm kalınlığında bir organdır. İçerisinde girinti ve çıkıntılar vardır. Bu girinti ve çıkıntılara küçük mağaracıklar denir. Böbrekten çıkan kanal insanın boyuyla da orantılı olarak 24-26 cm uzunluğundadır. Bu kanal idrar torbasına bağlanır. Temel olarak söylemek gerekirse idrar kanalları deyince böbrek yapısı, idrar kanalı, idrar torbası ve sonraki devamı sayılabilir” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Kalsiyum içerikli taşlara sık rastlanır”

“Taş oluşumu tek bir nedene bağlı değildir” diyen Can, “Birçok neden sıralanabilir. Türk toplumunda kalsiyum içerikli taşlara sık rastlanır. Kadınlarda enfeksiyona bağlı taşlar daha fazladır. Sadece beslenme ve yaşam tarzı taşlarda yüzde onluk kısmı ilgilendirir. Beslenme dışında hareketsiz yaşam da taş oluşumunu arttırır. Hareket ederek ve yeterli miktarda su içerek taş oluşumu azaltılabilir. Sıcağa maruz kalarak ve çok terleyerek çalışan kişilerde vücutta idrar oluşumunu sağlayacak çok az su kalır. Ayrıca taş oluşumunu arttıran başka hastalıklarda vardır” diye konuştu.

“Oksalik asit içeren gıdalar azaltılmalıdır”

Taş oluşumunu azaltmak için beslenme alışkanlıklarının değişmesi tavsiyesinde bulunan Özel Park Hayat Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Şaban Can, “Daha aktif bir yaşama geçmeliyiz. Mutlaka spor ve yürüyüş yapılmalıdır. Hareketsiz bir yaşam süren hastalarda taş oluşumu artar. Kalsiyumu kesmenin taş oluşumunu azaltmada bir yararı yoktur. Vücudun kalsiyumu azalırsa vücut tüm kalsiyum ihtiyacını kemiklerden alır. Aslında oksalik asit içeren gıdalar azaltılmalıdır. Oksalik asit yeşil yapraklı yiyeceklerde, kolalı içeceklerde, alkol ve türevlerinde, çikolata ve kafein içeren gıdalarda çok fazladır. Bunları bırakın demiyoruz, azaltın diyoruz. Doyumluk değil tadımlık tüketmekte yarar vardır” şeklinde konuştu.

Taş şikayetiyle gelen hastalara gelişen teknolojiye uyum sağlayan bir teknikle müdahalede bulunduklarını belirten Can, Park Hayat Hastanesi Üroloji kliniğinin gelişen teknikle uyumlu hizmet verdiğini kaydetti.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır