passo
“Sünnet için en uygun yaş ailenin ve çocuğun hazır olduğu yaştır”

“Sünnet için en uygun yaş ailenin ve çocuğun hazır olduğu yaştır”

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi ve Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Tuncer Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına konuk oldu. Tuncer sünnet konusunda değerlendirmede bulundu. “Literatüre baktığımızda sünnetin birçok ciddi hastalık riskini azalttığını görmekteyiz” diyen Tuncer, “Üriner sistem enfeksiyonları, piyelonefrit, penis ve […]

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi ve Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Ali Tuncer Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına konuk oldu. Tuncer sünnet konusunda değerlendirmede bulundu.
“Literatüre baktığımızda sünnetin birçok ciddi hastalık riskini azalttığını görmekteyiz” diyen Tuncer, “Üriner sistem enfeksiyonları, piyelonefrit, penis ve prostat kanserleri, kadın partnerlerde serviks kanseri, HPV, HSV 2’ yi azalttığı, yine AİDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların geçişini azalttığı kanıtlanmıştır” diye konuştu.
“7-11 yaş Latent dönem sünnet için en uygun dönemdir”
“Sünnet için en uygun yaş ailenin ve çocuğun hazır olduğu yaştır” görüşünü dillendiren Tuncer, “Hekimler bu ayrımı yaparken Freud un psikoseksüel gelişim evrelerini göz önünde tutarlar. 0-1 yaş oral dönem: Sünnet için 2. Sırada önerilen dönem, 1-3 yaş Anal dönem: 3. Sırada önerilen dönem, 4-6 yaş Fallik dönem: Sünnetin önerilmediği dönem, bu dönemde sünnet yapılırsa çocuğun çözüme kavuşmamış içsel çatışmaları ve anksiyeteleri nedeniyle sünnet sonrası ve yetişkinlik döneminde ciddi sorunlar yaşanabilir. 7-11 yaş Latent dönem. Sünnet için en uygun dönemdir” şeklinde değerlendirmede bulundu.
“Çocuğun psikolojik olarak sünnete hazırlanması en önemli noktadır”
Sünnet konusunda tamamen bebeğin veya çocuğun tarafında yaklaşım sergilediklerini belirten Tuncer, “Bebeklerde işimiz biraz daha kolay oluyor. Bebeğin uyku saatine yakın bir zaman diliminde lokal anestezi içeren kremler pipi etrafına sürülüp yarım saat beklenir, sonrasında ince uçlu bir iğneyle uyuşmuş olan ciltten girilip lokal anestezik maddeyi enjekte ediyoruz. Bebeği annesinin şefkatli kollarına emanet edip uyumasını bekliyoruz, uyku derinleşince bebeği masaya alıp işlemi uykudayken gerçekleştirebiliyoruz. Büyük çocuklarda ise çocuğun psikolojik olarak sünnete hazırlanması en önemli noktadır. Eğer çocuk önceden kesilecek koparılacak gibi cümlelerle korkutulmadıysa kendisini bir masal kahramanı ile eşleştirmesini telkin ederek lokal anestezi altında ağrıyı hissetmeden çocukla konuşarak sünnet yapmak hem hekim için hem de çocuk için keyifli hale gelir. Sünnete psikolojik olarak hazır olmayan bir çocuğun zorla sünnet ettirilmesine karşıyım” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır