Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Cumhuriyete giden süreç konuşuldu. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar. “Şehrimizin her yerini şanlı Türk bayrağımızla donatmalıydık” Cumhuriyetimizin 98.yıldönümünü kutlayarak sözlerine başlayan Gazeteci İsmail Akar, “Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz. Bayram […]
Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Cumhuriyete giden süreç konuşuldu.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu programa Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.
“Şehrimizin her yerini şanlı Türk bayrağımızla donatmalıydık”
Cumhuriyetimizin 98.yıldönümünü kutlayarak sözlerine başlayan Gazeteci İsmail Akar, “Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyoruz. Bayram dolayısıyla ilimizde ev ve işyerlerine maalesef yeterince bayrak asılmadığını gözlemledim. Halbuki şehrimizin her yerini şanlı Türk bayrağımızla donatmalıydık. Bayrak bağımsızlığın sembolüdür. Cumhuriyet coşkusunu hissedebilmek için ev ve işyerlerine bayrak asan vatandaşlarımızı kutluyorum. Şehrimizde Cumhuriyet Platformu tarafından bir yürüyüş düzenlendi. Bu yürüyüşe hem protokol üyeleri hem de vatandaşlar katıldı. Akşam ise Sayın Valimiz Gökmen Çiçek’in ev sahipliğinde resepsiyon vardı. Burada Sn. Vali Cumhuriyetle ilgili anlamlı bir konuşma yaptı. Resepsiyonda Belediye Başkanı Mehmet Zeybek de tüm katılımcılarla tek tek ilgilendi. Ayrıca Cuma hutbesinde Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk’e yer verilmemesi ile Anıtkabirdeki törenlere bazı gazetecilerin alınmaması Cumhuriyet Bayramının tepki çeken hususlarıydı” şeklinde konuştu.
“Atatürk’ün bir felsefe, bir ruh olarak yaşatılması lazım”
Cumhuriyetimizin ilanından bu yana birçok farklı yönetimin işbaşına geldiğini kaydeden Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Hem sağ hem de sol görüşten yönetimler iş başına getirildi. Bu geçen süre boyunca ülkemizde bir geleneğin oturmadığını görüyoruz. Milli bayramların olduğu dönemlerdeki Cuma hutbelerinde Atatürk’e yer verilmesi gelenekselleşmemiş. Bunun sistematiği oturmayınca dini vaaz kürsüsü olarak Cuma hutbeleri siyasal bir tarafmış gibi bir hal alıyor. Bu din görevlileri için de zor bir durum. Bunun geleneğinin oturmasının lazım. Atatürk’ün böylesi tartışmalara çekilmesi yanlış. Bana göre Atatürk’ün bir felsefe, bir ruh olarak yaşatılması lazım. Atatürk daima bu milletin bağrındadır, sevgisi bakidir. Dini vaaz alanını ideolojik bir alana çekmemek lazım” diye konuştu.
“Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir”
29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutlayarak sözlerine başlayan Gazeteci Ahmet Tunca, “Cuma Hutbesinde Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk’e yer verilmeliydi. Atatürk devletimizin kurucusudur. Daima hayırla yad edilmesi gerekir. Geçmişte bunun yapıldığını biliyorum. Atatürk insanlara insanca yaşayabilecekleri bir idare şeklini, Cumhuriyeti armağan etmiştir. Doğduğumdan beri hep Osmanlı ile Türkiye Cumhuriyetini kuran idareyi kıyaslayan tartışmaları dinliyorum. Bundan yorulduk artık. Osmanlı da bizim, Türkiye Cumhuriyeti de bizim. Birini diğerine tercih edemeyiz. Hepsi ecdadımızdır, hepsi de bu toprakları vatan yapmış insanlardır. Tarihimizle barışmadık gitti maalesef. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir. Sonsuza kadar kutlayabilmek dileğiyle” dedi.