Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında ilimizde bir öğretmene uygulanan şiddet özelinde ülkemizde artan şiddet olayları ve nedenleri konuşuldu. Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar. “Meseleler diyalogla çözülmeli” Geçtiğimiz hafta Atatürk İlkokulu’nda bir öğretmenin öğrenci velisi tarafından şiddete uğradığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Maalesef şiddet […]
Gün FM’de yayınlanan Basın Odası programında ilimizde bir öğretmene uygulanan şiddet özelinde ülkemizde artan şiddet olayları ve nedenleri konuşuldu.
Gazeteci İsmail Akar’ın hazırlayıp sunduğu Basın Odası programına Gazeteciler Ahmet Tunca ve Ertuğrul Sevim yorumlarıyla katıldılar.
“Meseleler diyalogla çözülmeli”
Geçtiğimiz hafta Atatürk İlkokulu’nda bir öğretmenin öğrenci velisi tarafından şiddete uğradığını kaydeden Gazeteci İsmail Akar, “Maalesef şiddet haberleri hiç bitmiyor. İlimizde Atatürk İlkokulu’nda görev yapan bir sınıf öğretmeni öğrenci velisi tarafından konuşmaya çağrılıyor. Ardından öğretmen veliye çocuğun öğrenme sıkıntısı olduğunu ve bununla ilgili bir rapor almaları gerektiğini söylüyor. Sonra tartışma çıkıyor ve öğretmene fiili bir saldırı yapılıyor. Bu tarz şiddet haberlerini geçmiş dönemlerde de çok duyduk. Öğretmenlere olduğu gibi sağlıkçılara da şiddet uygulandı. Toplum nereye gidiyor? Neden her durumda şiddete başvuran bir toplum haline geldik? Eğitim sendikaları da konuyla ilgili şiddeti kınadıklarını açıkladılar. Bizler de kınıyoruz. Şiddet hiç olmamalı. Meseleler diyalogla çözülmeli” dedi.
“Doktora, öğretmene şiddet uygulayanlara caydırıcı cezalar veriliyor mu?”
Öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu belirten Gazeteci Ahmet Tunca, “Geçmişte öğretmene, ‘Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’ felsefesiyle yaklaşılırdı. Bugün maalesef öğretmenlerimize şiddet uygulanıyor.. Ülkemizde yoğun olarak sağlıkçılara şiddet uygulandığını biliyoruz. Bu şiddet bazen eğitimci ve diğer kamu çalışanlarına da uygulanıyor. Bu durum çok üzücü. Konuşmak varken neden şiddete başvurulduğunu anlamak mümkün değil. Bu durum sosyolojik olarak etüt edilmeli. Çocuğun problemleri varsa bunu öğretmen ve veli konuşarak çözerler. Eğitimde bu önemlidir. Hem başarı hem de başarısızlık konuşulur. Doktora, öğretmene şiddet uygulayanlara caydırıcı cezalar veriliyor mu? Buna da bakmak lazım. Toplumumuzda başta ekonomik nedenler olmak üzere insanların çok fazla sorunları olduğunu biliyoruz ama sorunlar şiddetle çözülmez” diye konuştu.
“İnsanlar oldukça gergin ve mutsuz”
Konuşmasında toplumumuzun psikolojik durumuyla ilgili yayınlanan araştırmalara değinen Gazeteci Ertuğrul Sevim, “Ülkemizde anti depresan ilaç kullananların oranının hayli yüksek olduğunu görüyoruz. Anti depresan ilaç kullanımında dünyada ön sıralardayız. Burada yeni ekonomik modellerinin, yaşam biçimlerinin ve televizyon dizilerinin insanı bir kanser gibi sardığını gözlemliyoruz. İnsanlar oldukça gergin ve mutsuz. Sürekli olarak bir şeylerden şikayet eden, hiçbir şeyi beğenmeyen ciddi sayıda insan var. Adeta yeni model bir insan tipi oluştu. Devletin şikayet birimlerine yüz binlerce şikayet gidiyor. Herkes her şeyden şikayetçi. Böyle olunca eğitim geçmişte dayak yiyen öğrenciden, dayak atan öğrenci ve veliye evrildi. Günümüzde disiplin neredeyse kalmadı. Öğretmenler oldukça zorlanıyorlar” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Basın Odası’nın son bölümünde ekonomideki gelişmeler ile İngiltere’nin ülkemizden ağır vasıta şoförü alması konuları da masaya yatırıldı.
Gazeteci Polat Yılmaz il dışında olduğu için bu hafta programa katılamadı.