Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Sağlık Olsun programına AFSÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğrt. Üyesi Şule Çilekar konuk olarak katıldı. Programda verem hastalığı konuşuldu. “Dünya nüfusunun dörtte birinin vücuduna yerleşir” “Dünya nüfusunun dörtte birinde vücuduna verem mikrobu yerleşmiştir” diyen Çilekar, “Verem hastalığı, verem mikrobunun solunum yolu […]
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Sağlık Olsun programına AFSÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğrt. Üyesi Şule Çilekar konuk olarak katıldı. Programda verem hastalığı konuşuldu.
“Dünya nüfusunun dörtte birinin vücuduna yerleşir”
“Dünya nüfusunun dörtte birinde vücuduna verem mikrobu yerleşmiştir” diyen Çilekar, “Verem hastalığı, verem mikrobunun solunum yolu ile alınmasıyla oluşan bulaşıcı bir hastalıktır. Vücuda yerleşen verem mikrobu yüzde 90 verem hastalığı yapmadan bekleyebilir. Yüzde 10 ise verem hastası olur” diye konuştu.
“En büyük belirtisi 2-3 haftadan uzun süren öksürüktür”
Tedavi olmayan bir verem hastasının her yıl yaklaşık 5-15 kişiye enfeksiyonu bulaştırdığını söyleyen Çilekar, “Hastalığın en büyük belirtisi 2-3 haftadan uzun süren öksürüktür. Balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik hastalığın diğer belirtileri olarak sayılabilir” dedi.
“Ylda 1,5 milyon, her gün 4 bin insan hayatını kaybetmektedir”
Verem hastalığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyleyen AFSÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğrt. Üyesi Şule Çilekar, “Dünyada yılda 10 milyon yeni verem hastası ortaya çıkıyor. Verem ilk 10 ölüm nedeninden biridir. Yaklaşık olarak yılda 1,5 milyon, her gün 4 bin insan hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde 2005 yılında hasta sayısı 20 bin 535, 2018 yılında ise 11 bin 786’dır” dedi.