İçinde bulunduğumuz Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla Afyonkarahisar Halk Sağılığı Müdürlüğü-Gün FM işbirliğinde bir yayın düzenlendi. Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu yayının konuğu Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. İlkay Aslan oldu. Programda verem hastalığı ile ilgili bilgiler verildi. “Verem hastalığı kalıtsal bir hastalık değildir” Kayıtlara göre ülkemizde her yıl yaklaşık 14 […]
İçinde bulunduğumuz Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla Afyonkarahisar Halk Sağılığı Müdürlüğü-Gün FM işbirliğinde bir yayın düzenlendi.
Gün FM Genel Yayın Yönetmeni Faruk Bangir’in hazırlayıp sunduğu yayının konuğu Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. İlkay Aslan oldu.
Programda verem hastalığı ile ilgili bilgiler verildi.
“Verem hastalığı kalıtsal bir hastalık değildir”
Kayıtlara göre ülkemizde her yıl yaklaşık 14 bin kişinin verem hastalığına yakalandığını kaydeden Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. İlkay Aslan, “Türkiye’de 10–15 milyon nüfusun enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobu olduğu tahmin edilmektedir. Gelişmiş ülkelere göre, verem hastalığına yakalanma oranı hala çok yüksektir. Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Verem hastalığı kalıtsal bir hastalık değildir” diye konuştu.
“Verem teşhisinde en önemli yöntem balgam muayenesidir”
“Verem mikrobu vücuda girdikten sonra yılarca hastalık yapmadan akciğerlerde bekleyebilir” diyen Aslan, “Vücudunda verem mikrobu taşıyanların yaklaşık yüzde 5-10’u daha sonraki yılarda verem hastası olur. Hastalığın en büyük belirtisi 2–3 haftadan fazla süren ve inatçı karakterde olan öksürüktür. Verem teşhisinde en önemli yöntem balgam muayenesidir. Verem şüphesi olanlarda mutlaka yapılmalıdır. Balgamında mikrop görülen hastalar çevrelerindeki kişilere hastalığı bulaştırır. Verem hastalığı düzenli ilaç kullanmakla 6–9 ayda tamamen iyileşir. İlaçlarını düzenli kullanan hastalar başkalarına hastalık bulaştırmaz” şeklinde bilgi verdi.
“Erken tedavi çok önemlidir”
Çocukları veremden korumak için doğumdan 2 ay sonra BCG (Verem) aşısı uygulandığını belirten Aslan, “Toplumu korumanın en etkin yolu, bulaştırıcı verem hastalarının erkenden bulunması ve tedavi edilmesidir. Verem hastalığından değil geç kalmaktan korkulmalıdır. Sık sık ellerin yıkanması, sigara içmemek, yanında sigara içilmesine izin vermemek, bulunulan ortamın sık sık havalandırılması, düzenli ve dengeli beslenme ve ilaçların düzenli kullanılması veremden korunmak için önemlidir” dedi.
Dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları yayın yaklaşık bir saat sürdü.
Yayının ardından Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. İlkay Aslan ile bir süre görüşen Gün FM Yönetim Kurulu Başkanı Fadime Akar, Aslan’a yayın dolayısıyla teşekkür etti. Aslan ise hafta boyunca verem hastalığıyla ilgili farkındalık yaratmak adına çalışmalar yaptıklarını kaydetti.