passo
Yaz hastalıkları konuşuldu

Yaz hastalıkları konuşuldu

Gün FM’de yayınlanan, Faruk Bangir’in sunduğu Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu. Bu hafta programa Özel Park Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Mehmet Ecer konuk olarak katılarak yaz hastalıklarıyla ilgili bilgiler verdi. “İshal vakalarında sıvı tüketimi çok önemlidir” Bazı hastalıkların mevsimsel özellikler gösterebildiğini kaydeden Dr. Ecer, “Yaz mevsiminde sıcaklıkların artması nedeniyle bazı hastalıklar daha fazla görülür. Artan […]

Gün FM’de yayınlanan, Faruk Bangir’in sunduğu Sağlık Olsun programı dinleyicileriyle buluştu.

Bu hafta programa Özel Park Hastanesi Dâhiliye Uzmanı Dr. Mehmet Ecer konuk olarak katılarak yaz hastalıklarıyla ilgili bilgiler verdi.

“İshal vakalarında sıvı tüketimi çok önemlidir”

Bazı hastalıkların mevsimsel özellikler gösterebildiğini kaydeden Dr. Ecer, “Yaz mevsiminde sıcaklıkların artması nedeniyle bazı hastalıklar daha fazla görülür. Artan hava sıcaklıklarından dolayı oluşan terle vücudumuzdan çok fazla sıvı kaybı olur. Bu sıvı kaybı nedeniyle özellikle riskli hastalıkları olanların genel durumlarında bozulmalar ortaya çıkmaktadır. Yaz mevsiminde en sık karşılaştığımız hastalıklardan biri sindirim sistemi hastalıklarıdır. Bu hastalıklar yaz mevsiminde gıdaların daha çabuk bozulmasından kaynaklanabilir. Yaz mevsiminde ishal vakalarında artış meydana gelir. İshal vakalarında sıvı tüketimi çok önemlidir. Yeterli sıvı mutlaka alınmalıdır. Ayrıca bu hastalıkta beslenmeye de dikkat edilmesi lazımdır. Yaz mevsiminde çabuk bozulan gıdaları tüketirken dikkatli olunması gereklidir. İshal uzun süreli devam ederse hastalık ciddi boyutlara ulaşabilir. Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce bol su ile yıkanmasına dikkat edelim. İshalleri geçiştirmek yerine bir hekime müracaat edilmesi doğru olacaktır” diye konuştu.

“Klimalarda bulunan bakteriler vardır”

Yaz mevsiminde halk arasında klima hastalığı diye bilinen hastalığın da sık görüldüğünü kaydeden Ecer, “Soğuk ortamlarda yaşayan ve klimalarda bulunan bakteriler vardır. Sürekli klima çalıştırılan ve havalandırılmayan ortamlarda bu bakteriler solunum yoluyla vücuda geçerek hastalık oluşmasına neden olabilir. Özellikle yaşlı ve hastalığı bulunan kişilerde klima hastalığı daha sık görülebilir. Hastalık grip, nezle gibi hafif solunum yolları hastalıklarıyla başlayabilir.  Daha sonra geçmeyen öksürükler oluşabilir. Bu hastalık geçiştirilmemeli ve mutlaka hekime başvurulmalıdır” şeklinde bilgi verdi.

“Özellikle açık tenli insanlar güneşin etkilerine daha çok maruz kalırlar”

Yaz mevsiminde artan sıcaklardan da korunmamız gerektiğini bildiren Ecer, “Özellikle açık tenli insanlar güneşin etkilerine daha çok maruz kalırlar. Güneşe uzun süre maruz kalanlarda cilt kanserleri oluşabilir. Güneşin dik geldiği 11.00–16.00 saatleri arasında sokağa çıkarken dikkatli olunmalıdır. Mutlaka koruyucu kıyafetler kullanılmalıdır. Bir işi olmayanın bu saatlerde dışarı çıkmaması doğru olacaktır” dedi.

Ramazan ayının önümüzdeki hafta başlayacağını söyleyen Ecer, diyabet ve tansiyon gibi kronik hastalığı bulunanların oruca başlamadan önce mutlaka doktorlarına danışmalarını tavsiye etti.

Dinleyicilerin sorularıyla yoğun olarak katıldıkları Sağlık Olsun yaklaşık bir saat sürdü.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Yorumlara Kapalıdır