Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Doktor Öğretim Üyesi Aydın Balcı konuk olarak katıldı. Balcı programda zatürre hastalığı konusunda bilgiler verdi. Zatürrenin tıbbi adının pnömoni olduğunu söyleyen Balcı, “Zatürre akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere virüsler ve mantarlar gibi çeşitli mikroplara bağlı […]
Gün FM’de yayınlanan Sağlık Olsun programına Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Doktor Öğretim Üyesi Aydın Balcı konuk olarak katıldı.
Balcı programda zatürre hastalığı konusunda bilgiler verdi.
Zatürrenin tıbbi adının pnömoni olduğunu söyleyen Balcı, “Zatürre akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere virüsler ve mantarlar gibi çeşitli mikroplara bağlı olarak gelişmektedir” diye konuştu.
“Hapşırık ve öksürükle yayılır”
“Bazı zatürre türlerinin hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır” diyen Balcı, “Diğer yandan çoğunlukla hastalık, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumlarda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturur. Bu nedenle, zatürrenin ortaya çıkmasında bulaşmadan çok, kişinin vücut direncini düşüren risk faktörleri rol oynamaktadır. Zatürreye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonları ise çok bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle yayılabildikleri gibi, ağız ve burun sekresyonlarıyla bulaşmış bardak, mendil, çatal-kaşık, kapı kolu gibi eşyalar aracılığıyla da diğer kişilere geçebilirler” diye konuştu.
“Çocuklarda enfeksiyon kolay bulaşır”
Çocuklarda, özellikle 1 yaş altındaki bebeklerde, erken doğan bebeklerde zatürreye yol açan mikroplarla enfeksiyonun daha kolay oluşabileceğini belirten Balcı, “Çocukluk yaş grubunda yetersiz beslenme, anne sütü ile beslenememe, kalabalık yaşam koşulları, başta sigara olmak üzere ev içi ve ev dışı hava kirliliği ve özellikle eksik aşılanma zatürre gelişimine zemin hazırlayan faktörlerdir” şeklinde değerlendirmede bulundu.