Afyon Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) ve Gün FM işbirliğinde süren Sağlık Olsun programına AFSÜ Nörolojik Fizyoterapi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Yunus Emre Kundakcı konuk oldu. Kundakcı programda engellilik ve toplumsal katılım konusunda bilgiler verdi.

Gözden kaçırmayın

TasarrufTasarruf

“Engellilik, hem fiziksel, hem psikolojik hem de sosyal problemleri beraberinde getiren bir durumdur” diyen Kundakcı, “Engellilik doğuştan veya sonrada olabilir. İnsan olmanın bir parçasıdır. Çünkü hemen hemen herkes hayatının bir noktasında geçici veya kalıcı engellilik yaşar. Dünya Sağlık Örgütü’nün Dünya Engellilik Raporuna göre dünyada 1 milyardan fazla insan bir tür engellilik yaşamaktadır. Bunların 110 milyon ila 190 milyonu ciddi düzeydedir. Türkiye’de yapılan çalışmalara göre engelli oranının yüzde 7 ile 12 civarında olduğu tahmin edilmektedir” diye konuştu.

“Katılım aktiviteyi değil aktivitenin sosyal ortamdaki durumunu inceler”

“Katılımın doğası, kalitesi ve süresi kişiye özeldir ve aynı sağlık durumuna sahip olsa bile farklı iki kişi hiçbir şekilde kıyaslanamaz” bilgisini aktaran Kundakcı, “Katılım aktiviteyi değil aktivitenin sosyal ortamdaki durumunu inceler. Katılımın temel sorunu belli sağlık sorunlarının ve çevresel faktörlerin yaşama getirdiği sınırlamalardır. Engelli bireylerin yaşadıkları toplumda iş bulmaları, evlenebilmeleri, boş zamanlarını değerlendirmeleri, meslek edinebilmeleri ve eğitimlerini sürdürebilmeleri için, çeşitli sosyal kurumlarla olan ilişkileri, sosyal statü kazanımları ve toplumla bütünleşmeleri önemli faktörlerdir. Toplumsal bütünleşme yani katılım, kişinin yaşamını düzenleyecek aktivitelerin tümüdür” dedi.