Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, saha gerçeklerinden kopmadan olanla olması gereken arasındaki hassas dengeyi gözeterek, nitelikli yayınların haklarını ve sektördeki istihdam olanaklarını koruyacaklarını söyledi.

Gözden kaçırmayın

TasarrufTasarruf

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, saha gerçeklerinden kopmadan olanla olması gereken arasındaki hassas dengeyi gözeterek, nitelikli yayınların haklarını ve sektördeki istihdam olanaklarını koruyacaklarını söyledi.

Basın İlan Kurumu 32. Dönem 5. Genel Kurul Toplantısı Afyonkarahisar’da yapıldı. Termal bir otelde düzenlenen ve Divan Başkanlığını Prof. Dr. Zakir Avşar’ın yaptığı Basın İlan Kurumu 32. Dönem 5. Genel Kurul Toplantısında Afyonkarahisar Valisi ve BİK Genel Kurul Üyesi Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü ve BİK Genel Kurul Üyesi Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Afyon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İsmail Akar, Afyonşehir gazetesi sahibi Hakan Dilek, Afyon’da yayın yapan gazete ve internet sitelerinden temsilciler katıldı. Genel Müdür Cavit Erkılınç’ın konuşmasına BİK Genel Kurul Üyelerini kurtuluşun ve büyük zaferin şehri Afyonkarahisar’a davet ederek ağırlayan Vali Kübra Güran Yiğitbaşı’na teşekkür ederek başladı. Erkılınç, geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki130 gazete ve 58 internet haber sitesinin faaliyetlerini kolaylaştırdıklarını söyledi. 

NİTELİKLİ YAYINLARIN HAKLARINI KORUYACAĞIZ

BİK’ten resmi ilan alan ya da almak isteyen internet haber sitelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Genel Müdür Erkılınç, “Nitelikli yayınların haklarını ve sektördeki istihdam olanaklarını koruyacağımızı hep vurgulaya geldik” dedi. Erkılınç, bu bağlamda Yönetim Kurulu’nun en önemli teklifinin Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin bazı maddelerinin tadiline ilişkin olduğunu söyledi. Genel Kurula sunulan tekliflerle alakalı bilgiler veren Erkılınç, iletişim alanının dışındaki fakültelerden mezun ancak bu alanda yüksek lisans veya doktora yapmış olanları fikir işçisi kadrosuna doğrudan dâhil etmeyi hedeflediklerini kaydederek, “Böylece eğitim seviyesi, beşeri sermayesi yüksek fikir işçilerinin gazetecilik yapmasını sağlayarak daha kaliteli ve özgün içerik üretilmesini arzuluyor, sahadaki ‘çalıştıracak personel bulamıyoruz’ söylemine de gerçekçi bir çözüm sunuyoruz” şeklinde konuştu.

HABER SİTELERİNİN GAYRETLERİ ÖDÜLLENDİRİLECEK

Genel Müdür Erkılınç, ikamet şartı, köşe yazıları, bekleme süresi, internet haber sitelerinin devri ve alan adlarının değişikliğine dair Yönetim Kurulu tekliflerini şu şekilde özetledi: “Genel Kategoride yer alan internet haber sitelerinin, Türkiye’nin herhangi bir ilinde ikamet eden 4 fikir işçisini kadroya almalarına imkân tanıyoruz. Köşe yazarı kavramının içini boşaltmaya yönelik, herhangi bir toplumsal mevzuda fikir sunmayan, güncellikten ve günlük hayattan uzak, neredeyse tamamı alıntılardan oluşan yazılara yönetmelikle ‘dur’ diyoruz. Kadro ve haber sayıları yüksek olduğu için bekleme süresini 6 ay içinde tamamlamak isteyen internet haber sitelerinin gerçekleştirmeleri zorunlu kılınan 4 katı asgari tekil ziyaretçi sayısını 2 kata düşürüyor ve sayfa görüntüleme sayısını da 2 kat olarak belirliyoruz. Düzenlemelerle yaklaşık bir yıldır büyük emek harcadıklarını yakından gözlemlediğimiz internet haber sitelerimizin gayretlerini ödüllendirmeyi düşünüyoruz.”

GAZETECİ DERNEKLERİNE DESTEK VERİLECEK

Resmi ilan yayımlama hakkını haiz veya bekleme süresinde internet haber sitesi bulunmayan Bayburt, Çankırı ve Iğdır illerinde dijital yayıncılık sektörünün canlanması ve ilave istihdam oluşmasını teminen bekleme süresinin 6 aya indirileceğini kaydeden Erkılınç, bu illere verilecekler desteklerin ayrıntılarını paylaştı. 

Geçen yıl deprem bölgesine aktarılan desteklerin bu yıl da fonlar arasında geçiş yapmak suretiyle gazeteci derneklerine 700 bin, azınlık gazetelerine ise 300 bin Türk Lirası maddi kaynak aktarımı yapılmasının Genel Kurulun oylarına sunulduğunu belirten Erkılınç, basın mensuplarına ve basın kuruluşlarına yapılan desteklerin de artırılmasına yönelik teklifleri anlattı. Erkılınç, basın mensuplarının talepleri doğrultusunda faizsiz borç para miktarının 12 bin Türk lirasına yükseltileceğini, gazete işletmelerine verilen kredi desteğinde ise faiz oranı değişikliğine gidileceğini belirtti. Bir gazeteciler cemiyetinin deprem bölgesindeki basın kuruluşlarının sorunları konusunda hazırladığı rapordaki isnatları değerlendiren Erkılınç, haksız inşatlar yapıldığını vurguladı. 

DEPREMDE VE FİLİSTİN’DE HAYATINI KAYBEDENLER İÇİN SAYGI DURUŞU

Genel Müdür Cavit Erkılınç’ın konuşmasının sonrasında Divan Başkanı Prof. Dr. Zakir Avşar’ın daveti üzerine Genel Kurul Üyeleri, terör saldırılarında şehit düşen güvenlik görevlilerimiz, 6 Şubat 2023 depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımız ile İsrail işgali altındaki Filistin’de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı’nı okudu