Beşer hastane formatında Türkiye’de ilk olan Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Veteriner Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Kocatepe Hayvan Hastanesi) Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın teşrifleriyle düzenlenen törenle hizmete girdi.

Gözden kaçırmayın

TasarrufTasarruf

Törene; Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcıları Ebubekir Gizligider ve Dr. Ahmet Bağcı, Afyonkarahisar Milletvekilleri Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven ve Hasan Arslan, Afyonkarahisar İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğg. Numan Yöner, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Bakan Yardımcıları Ahmet Bağcı ve Ebubekir Gizligider, protokol üyeleri, bakanlık bürokratları, AKÜ akademik ve idari personeli, il müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri  ve öğrenciler katıldı.

Türkiye’nin En Modern ve Donanımlı Hayvan Hastanelerinden Biri

Törenin açış konuşmasını yapan AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Kocatepe Hayvan Hastanesi hakkında şu bilgilileri verdi: “Yeni Hayvan Hastanemizde kedi, köpek, egzotik hayvanlar, sığır, manda, koyun, keçi ve at gibi birçok hayvan türünde karşılaşılan hastalıkların tanı ve tedavisi yapılmaktadır. Her biri en gelişmiş teknik cihazlarla donatılmış farklı hayvan türleri için ayrı ayrı düzenlenmiş; 8 adet ameliyathane, 7 adet yoğun bakım, 4 adet acil müdahale, 16 hospitalizasyon odası, 4’ü büyükbaş olmak üzere toplam 19 muayene odası ve 6 doğumhanede hayvan sağlığı konusunda hizmet verilmektedir. Ayrıca hastanemizde bütün ortopedik girişimler, yumuşak doku cerrahisi, tümör cerrahisi, sinir cerrahisi, jinekolojik cerrahi, FAKO yöntemi ile katarakt cerrahisi gibi birçok operatif girişim yapılmaktadır. Bunun yanında hastanemizde kök hücre tedavisi imkânı da bulunmaktadır.”

Beşer Hastane Formatında Türkiye’de Bir İlk

Afyonkarahisar’ın, tarım ve hayvancılığın öncü şehirlerinden biri olduğunu kaydeden Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Şehrimizin dört bir yanındaki vatandaşlarımızın birçoğu hayvancılıkla uğraşıyor. Bu meslekten geçim sağlıyor. Hemşehrilerimizle birlikte şehrimizde hayvancılığın daha nitelikli hale gelmesi, teknoloji kullanımının arttırılması, bilinçli ve çağdaş şekilde hayvancılık metodlarının kullanılarak üretimin ve verimin artması için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Hayvan hastanemiz beşer hastane formatında Türkiye’de bir ilk. Burada açılışımızla bir ilki gerçekleştirmiş olacağız. Sayın Bakanlarımızın destekleriyle Üniversitelerimizin lokomotif olması hem bizlerin hem milletvekillerimizin, yöneticilerimizin katkılarıyla giderek kalkınmayı arttırmaya devam edeceğiz. Hastanemiz; kapsamlı bir tedavi, cerrahi müdahale ve rehabilitasyon hizmetleri sunmasının yanında aynı zamanda önleyici sağlık bakımını ve eğitim programlarını vatandaşlarımıza anlatmış ve sağlamış olacak. Hayvanlarımızın da sağlıklı bir yaşam sürmelerine destek olacak. Çok detaylı düşünülmüş bir hayvan hastanesini, şehrimize, hayvancılık yapan çiftçilerimize, bu alanda eğitim gören kıymetli öğrencilerimize ve öğretim üyelerimize de kazandırmış bulunuyoruz” dedi.

Sağlıklı İnsan İçin Sağlıklı Gıda, Sağlıklı Gıda İçin de Sağlıklı Hayvansal Üretim

Daha sonra söz alan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise konuşmasında hayvan sağlığı ile ilgili bir tesisi açtıklarını söyleyerek,

“Bakanlık olarak bizim hayvancılıktaki temel politikamızın; sağlıklı insan için sağlıklı gıda, sağlıklı gıda için de sağlıklı hayvansal üretim olduğunun altını çizmek istiyorum. Çalışmalarımıza bu düsturla devam ediyoruz. Dolayısıyla Kocatepe Hayvan Hastanemizin sektörümüz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Hep Birlikte Tarımsal Üretimi Daha İleriye Taşıyacağız

Tarımsal üretimin stratejik bir sektör olduğunu ve sektörün çok farklı dış faktörlerden etkilendiğini belirten Yumaklı, “Herkes, özellikle son dönemde salgınlar, savaşlar, doğal afetler, iklim değişikliği ve nüfus artışı ile beraber bu konunun önem derecesinin arttığında mutabık. Biz, bu risk faktörlerini ‘yeni normal’ olarak niteliyoruz. Bu minvalde; bir yandan daha çok gıda üretmemiz gerekirken, diğer yandan da üretimi baskılayan, girdi maliyetlerini yükselten süreçlerle de karşı karşıya kalıyoruz. Ben inanıyorum ki etkin politikalarımızla ve sektör paydaşlarının azmiyle hep birlikte tarımsal üretimi daha ileriye taşıyacağız. Bunun için en önemli argümanımız tarımsal AR-GE’ye yaptığımız yatırımlardır” şeklinde konuştu.

TAGEM Dünyanın İlk 10 AR-GE Kuruluşundan Biri

Tarım ve Orman Bakanlığı birimlerinden Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğünün (TAGEM) 35 ilde faaliyette bulunan araştırma enstitüleriyle Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise önde gelen ilk 10 AR-GE kuruluşundan biri olduğunu belirten Yumaklı, “49 araştırma enstitümüzde, 2 bin 400’ü araştırmacı toplam 6 bin 500 çalışanımız, 300 laboratuvarımız, 130 yıllık AR-GE kültürümüzle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ayrıca AR-GE destek programımız ile ülkemizin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknolojileri özel sektör ve üniversiteler ile paylaşıyor ve sonuna kadar onlara destek veriyoruz” dedi.

Ambarın Anahtarı Kimde İse Güç Ondadır

“Ambarın anahtarı kimde ise güç ondadır” düsturuyla, hareket ettiklerini kaydeden Yumaklı,“Ülkemizin tarımsal üretimdeki rekabet gücünü artırmak için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Hep istiyoruz ki ülkemizde her şey bol olsun, bereketli olsun, verimli ve kaliteli olsun. Buradaki tüm öğretim üyesi hocalarım, değerli öğrencilerim ve buna kim destek olduysa canı gönülden tebrik ediyorum, teşekkür ediyorum. Bakanlığımızın destekleri her daim onların yanında olacaktır” şeklinde konuştu.

Açış konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kocatepe Hayvan Hastanesi inşaatı yüklenici firması Metro Mühendislik Gıda Maddesi Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Fatih Bilir’e plaket takdim etti.

Yapılan dua sonrası protokol tarafından Kocatepe Hayvan Hastanesinin açılışı gerçekleştirildi.

Açılış kurdelesinin ardından Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve protokol üyeleriyle birlikte Kocatepe Hayvan Hastanesinde incelemelerde bulunarak, Kocatepe Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Musa Korkmaz’dan bilgiler aldı.